O meni

Na izkušnjo povezovalne gozdne kopeli vas popeljem Katarina Čuk, prva certificirana vodnica gozdne terapije/kopeli v Sloveniji z mednarodnimi izkušnjami, sodelavka globalne organizacije za naravno in gozdno terapijo ANFT ter avtorica knjige Naša brezčasna narava. Ena od glavnih misli, ki vodi mene, je: Narava zdravi nas. Mi zdravimo naravo.

Vzajemnost torej. Vse v naravi je povezano, tudi mi z njo, in čas je, da to znova začutimo, kar bo pozitivno vplivalo na celostno zdravje nas in narave. Kako pa se to lahko zgodi na tem našem drugačnem gozdnem sprehodu, povezovalni gozdni kopeli? Pomagam vam odpreti vse čute, tako da se med vami in gozdom odpre prostor za to vzajemnost. Delujem po močnem načelu gozdne terapije oz. gozdne kopeli, kot jo izvajamo certificirani vodniki ANFT:

Gozd je terapevt. Vodnik odpre vrata vanj.

 

Gozdne zgodbe, Katarina Čuk, s.p.

Naj torej poudarim:

Nisem terapevtka, ne postavljam diagnoz, niti ne usmerjam v nikakršno specifično zdravljenje. Sem certificirana vodnica, usposobljena za odgovorno vodenje gozdne kopeli na način, kot so usposobljeni na primer certificirani učitelji joge, nekaj podobnosti je tudi s turističnimi vodiči ali pa z inštruktorji katerekoli vadbe. To pomeni, da skrbim za vašo varnost in udobje, vas vodim skozi drugačno izkušnjo doživljanja gozda preko raznovrstnih vaj oziroma povabil k interakciji z naravo, vam pomagam pri osredotočanju na zdajšnji trenutek in umirjanje uma, ter cenim vaš čas, ki ste si ga vzeli zase in za naravo, zato vam pomagam med gozdno kopeljo pozabiti nanj – torej na uro gledam jaz namesto vas. V majhni, zaupni skupini vzpostavim vzdušje enakopravnosti, sprejemanja in podpore.

Gozdna kopel ni terapija v klasičnem smislu ali priznana zdravilna metoda, temveč dejavnost, ki podpira prejemanje dobrodejnih učinkov gozda. Kaj to je, je odvisno od vsakega posameznika in njegovega stika in odnosa z naravo v danem trenutku. Kot so poznale vse tradicije, resnično povezane z naravo, je ‘zdravilo’ ravno v odnosu, ki ga vzdržujemo, negujemo in krepimo ter v njem najdemo točno to, kar potrebujemo – tako ena kot druga stran.

SKUPAJ V NARAVI, Z NARAVO, ZA NARAVO IN LJUDI.