Kako nas podpirajo različni deli narave?

Božanska podoba narave

V delu, ki velja za samo srčiko Ved, Šrimad-Bhagavatamu, je narava opisana kot manifestacija božanske energije, v kateri lahko prepoznamo ‘vesoljno podobo boga’. Ob opazovanju narave na sprehodih in popotovanjih se tako lahko povezujemo z vesoljno energijo božanskega. Različni deli narave pa nas lahko tudi na raznolike načine močno podprejo.

Continue reading “Kako nas podpirajo različni deli narave?”

Citiram naravo: Walden, življenje v gozdu

Toliko je bilo že napisanega o naravi, o gozdu, o drevesih … toliko se piše in še toliko se bo. Umetniki, raziskovalci in še marsikdo jo opisujemo vsak iz svoje perspektive, vsak po svojem navdihu. In kolikor se bo še pisalo, nikoli ne bomo zapisali vsega, kajti Narava je vsak dan nova, vsak trenutek razkriva na tisoče obrazov tisočerim očem, ki opazujejo, in tisočerim ušesom, ki poslušajo. Kakor je čudovita narava in kakor smo čudoviti ljudje, se tako iz naše povezanosti rodijo čudovite, raznovrstne zgodbe.

Continue reading “Citiram naravo: Walden, življenje v gozdu”

Meditacija v naravi

Pri čem vsem nam meditacija lahko pomaga?

Meditacija nam pomaga predelati vsakodnevne in življenjske situacije. Pomaga jih razumeti in sprejeti ter tudi spremeniti – kajti z razumevanjem spremenimo svoje odzive, delovanje in čustvovanje ter tako spreminjamo tudi svojo realnost. To se ne dogaja na razumski ravni, temveč na energijski, čustveni in dušni. V meditaciji se uravnovesimo in dejansko bivamo v zdajšnjem trenutku.

Continue reading “Meditacija v naravi”

Povezovanje z drevesi

Kakšne zdravilne lastnosti imajo drevesa?

Drevesa so tako kot ljudje vsako drugačno, zato ima vsako svoje edinstvene lastnosti in svoj značaj. Ne gre toliko za vrsto dreves, ki bi potem pomenila, da so si na primer vse bukve po energiji popolnoma enake – to bi bilo tako, kot mi trdili, da imamo belci vsi enako energijo in temnopolti drugo ali pa da bi nas razdelili po nacionalnostih in rekli, da smo ljudje istega naroda vsi enaki. Res je, da nekaj splošnih skupnih lastnosti vendarle imajo, seveda, sicer pa so individualne osebnosti tako kot mi. Tukaj naštevam nekaj vrst in njihove splošne ‘terapevtske’ lastnosti.

Continue reading “Povezovanje z drevesi”

Spet spoštujmo ritme narave

Kako se znova uskladiti z naravo s pomočjo sedmih luninih impulzov 

To podcenjevanje /ritmov in zakonov narave/ je po drugi strani lahko preprosto posledica nevednosti: o ritmih enostavno nič ne vemo. Morda sodite k pionirjem, ki si želijo ta spoznanja ponovno pridobiti, počasi, korak za korakom, brez naglice. Za ponovno oživljanje uporabe teh spoznanj ni v nobenem primeru prepozno. Čaka le na tisto vrsto ljudi, ki se ne opravičujejo s »Kaj lahko sam sploh naredim« – še posebej, ker dandanes toliko stvari govori v prid trditvi, da posameznik nima vpliva na ozdravljenje okolja. Nasprotno, še tako ‘neznatno’ posameznikovo delovanje je pomembno, velikokrat bolj kot prikimavanje in predvsem prazne besede.

Continue reading “Spet spoštujmo ritme narave”

Kako smo izgubili odnos z naravo?

Ali kako je človek naredil sistem branja narave, nato pa ga ovrgel.

Naravno je, da so si naši prastarši prizadevali prenesti svoje znanje in izkušnje naslednikom, zato je bilo nujno, da so poimenovali vplive s priročnimi, lahko razumljivimi imeni in izdelali jasen sistem, ki je vse sile popisal in zmeraj in povsod predvidel tiste, ki že vladajo in tiste, ki šele prihajajo. Odkriti so morali uro, čisto posebne vrste.

Continue reading “Kako smo izgubili odnos z naravo?”

Zgodovina povezanosti z naravo

Ali v današnjem svetu živimo v harmoniji z naravo?

Povezanost z naravo in njenimi cikli sta bili nekdaj naravni sestavini življenja, pa tudi nujni za preživetje, nato se je ob napredku civilizacije zdelo, da ju ne potrebujemo več, saj naj bi iznašli pametnejše metode za preživetje in zdravljenje. Zdaj pa je znova čas, ko se prebujajo stara znanja in prihajajo nova neposredno iz narave. V današnjem svetu oslabljenega okolja in osebne moči, če lahko tako povzamemo stanje naravnega sveta in človeštva, se spet veča potreba po povezanosti z naravo, saj čutimo, da bo to prineslo dobro tako nam kot naravi.

Continue reading “Zgodovina povezanosti z naravo”