Citiram naravo: Walden, življenje v gozdu

Toliko je bilo že napisanega o naravi, o gozdu, o drevesih … toliko se piše in še toliko se bo. Umetniki, raziskovalci in še marsikdo jo opisujemo vsak iz svoje perspektive, vsak po svojem navdihu. In kolikor se bo še pisalo, nikoli ne bomo zapisali vsega, kajti Narava je vsak dan nova, vsak trenutek razkriva na tisoče obrazov tisočerim očem, ki opazujejo, in tisočerim ušesom, ki poslušajo. Kakor je čudovita narava in kakor smo čudoviti ljudje, se tako iz naše povezanosti rodijo čudovite, raznovrstne zgodbe.

Včeraj sem si dala izziv in zraven povabila še druge, zato vabim tudi tebe! Imenuje se #citiramnaravo in žene ga želja po deljenju besed, ki spominjajo na naravo in naš odnos z njo. Na tem mestu bom zbrala nekaj zapisov o naravi iz različnih knjig; uživaj v branju in če te kateri še posebej navdihne, ga deli še z drugimi, naj se navdih širi!

Začenjam s klasiko Walden: Življenje v gozdu Henrya Davida Thoreauja, iz 5. poglavja z naslovom Samota.

»Čudovit je večer, ko je vse telo en sam čut in z vsemi porami vpija slast. Nenavadno svoboden odhajam v Naravo in prihajam iz nje in sem njen del. Ko hodim po kamnih na obali jezera le v srajci, čeprav je hladno ter oblačno in vetrovno, ne vidim nič posebnega, kar bi me pritegnilo, vse elementi pa so mi nenavadno blizu. Volovske žabe se oglašajo in naznanjajo noč, kodrajoči veter pa znad vode prinaša petje podhujke. Tako sem skladen s trepetajočo jelšo in topolovimi listi, da ostanem skoraj brez diha; toda tako kot jezero je moja vedrina nakodrana, ne pa razburkana. Ti mali valovi, ki jih dviguje večerni veter, so od neurja tako daleč kot gladka, zrcalna gladina. Čeprav se je stemnilo, veter še piha in bobni v gozdu, valovi še pljuskajo in nekatera bitja s svojih oglašanjem druga zibljejo v spanec. Počitek ni nikoli popoln. Najbolj divje živali zdaj ne počivajo, temveč si iščejo plen; lisica, skunk in zajec se zdaj brez strahu potikajo po poljih in gozdovih. To so čuvaji Narave – vezni člen med dnevi navdihnjenega življenja.«

H. D. Thoreau, Walden: Življenje v gozdu

CITIRAM NARAVO, izziv in popotovanje to pomlad tudi zate, 13.-31.5.2020  v Facebook skupini Gozdna kopel in gozdne zgodbe. Sodeluj in čaka te presenečenje!

Katarina Čuk